czwartek, 29 listopada 2018

Płachetka zwyczajna z czym pomylić

Płachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Przepisy - płachetka zwyczajna (288) Dania główne Fasolka z kiełbasą na szybka.


Szybkie danie na obiagdy chce się zjeść coś konkretnego,a nie ma czasu na przygotowania. W polskiej literaturze mykologicznej gatunek ten znany też był pod nazwami bydlarka, płachetka, płachta, turek, rozeta pomarszczona lub płachetka kołpakowata. W wyniku badań filogenetycznych przeniesiony został do rodzaju Cortinarius (zasłonak), tak więc nazwy polskie stały się niespójne z nazwą naukową. Płachetka kołpakowata znajduje się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego i przetwórstwa w Polsce.


Grzyb ten można bardzo łatwo pomylić z innymi trującymi gatunkami zasłoniaków, dlatego powinny być zbierane tylko przez doświadczonych grzybiarzy. Opieńka miodowa to bardzo pospolity gatunek grzyba, występujący prawie we wszystkich zakątkach świata. Czy opieńka miodowa jest trująca? W związku z tym, że dużo ich odmian ma szare, stożkowate kapelusze, łatwo pomylić gąski trujące z tymi jadalnymi.


Taki błąd może skutkować poważnym zatruciem gąskami, a nawet doprowadzić do śmierci. Każdy grzyb, który znajdziemy w lesie, powinniśmy kilkakrotnie sprawdzić i upewnić się, że nam nie zaszkodzi. O tym, że czerwonych grzybów z białymi kropkami nie należy ani zbierać, ani jeść, wie każde dziecko. I chociaż większość z nas nie uważa się może za grzybowych ekspertów, to kurki i pieczarki potrafimy rozpoznać bezbłędnie.


Albo tak przynajmniej nam się wydaje. Pieczarki pod kapeluszem mają blaszki, które z czasem brązowieją. Blaszki muchomora jadowitego zawsze będą białe. Kolejne słoiki z przetworami grzybowymi w mojej spiżarni to coś co można zjeść zarówno na zimno jak i na gorąco.


Dzisiaj wersja zupy grzybowej na kwaśno. Płachetki zwyczajne vel turki, vel niemki, vel kołpaki Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z pamiętnika piekarnika.


Niestety kanię można pomylić z muchomorem sromotnikowym - szczególnie narażeni na pomyłki są tzw. Jak wygląda kania i czym się wyróżnia? Przeczytaj nasz krótki informator. Kania, a właściwie czubajka kania, to grzyb z gatunku pieczarkowatych.


Te same symptomy, rożne choroby. Czy możemy trafić do lekarza z objawami grypy, a wyjść ze skierowaniem na badania w kierunku boreliozy? Albo myśleć, że mamy nietolerancję na gluten, a tak naprawdę zmagać się z zespołem jelita drażliwego? Podgrzybek brunatny jest dość charakterystyczny i przy pewnej wprawie trudno go pomylić.


Może być brany za borowika szlachetnego (Boletus edulis), z zwłaszcza jego ciemną odmianę sosnową borowika sosnowego (Boletus pinophilus) od których różni się brakiem siateczki i błękitniejącym miąższem. Kurki należą do smacznych grzybów jadalnych i są jednymi z najpopularniejszych na rynku ze względu na fakt, że długo zachowują specyficzny, przyjemny zapach. Co ciekawe, mają sporo witaminy D. Warto je pasteryzować w wekach, ale nie poleca się ich suszenia.


Rydze to grzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć w lesie. Niestety, rydze można pomylić z łudząco do niego podobnymi grzybami trującymi - mleczajem wełnianką i olszówką.


Nie ma w Polsce, poza pieczarkami, zbyt wielu zbieranych grzybów jadalnych o ciemnej barwie wysypu zarodników. Powszechnie (choć regionalnie) jest zbierana jedynie płachetka zwyczajna (Rozites caperatus), znana także jako turek, niemka i pod wieloma innymi potocznymi nazwami, wyrasta latem masowo w lasach sosnowych. Sezon grzybowy już się zaczyna, więc uważaj! Możesz łatwo pomylić grzyby jadalne z trującymi.


Natura upodobniła je tak, że trzeba bardzo uważać, gdy je wkładamy do koszyka, bo. Pomylenie pieprznika jadalnego z którymkolwiek z innych gatunków pieprzników z punktu widzenia grzybiarzy nie ma znaczenia, gdyż wszystkie one są jadalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty