Najczęściej spotkamy płachetkę kołpakowatą wśród krzaczków borówek. I choć w pierwszej chwili poczujemy się rozczarowani, spokojnie możemy ją włożyć do koszyka. Płachetka kołpakowata jest nie tylko jadalna, ale i bardzo smaczna. Możliwość popełnienia pomyłki- ewentualnie z większymi gatunkami strzępiaków. Z niejadalnym zasłonakiem brodatym (Cortinarus traganus) jego miąższ jest szafranowożółty, o nieprzyjemnym zapachu.
Uwagi- rodzaj Rozites reprezentuje s środkowej Europie tylko jeden gatunek. Jest on właśnie spokrewniony z zasłoniakami. Grzyb ten można bardzo łatwo pomylić z innymi trującymi gatunkami zasłoniaków, dlatego powinny być zbierane tylko przez doświadczonych grzybiarzy. Wygląd: kapelusz o średnicy 6-cm. Forum dyskusyjne miłośników grzybów i leśnych wycieczek.
Informacje o występowaniu grzybów, oznaczanie gatunków, atlas grzybów, grzybobrania, uprawa grzybów, potrawy z grzybów i wiele innych ciekawych przyrodniczych i nie tylko tematów. W polskiej literaturze mykologicznej gatunek ten znany też był pod nazwami bydlarka, płachetka, płachta, turek, rozeta pomarszczona lub płachetka kołpakowata. W wyniku badań filogenetycznych przeniesiony został do rodzaju Cortinarius (zasłonak), tak więc nazwy polskie stały się niespójne z nazwą naukową. Z zasłonakiem nie da się ich pomylić, z hełmówką jak najbardziej.
Idiotyczne w tym znaleziski jest to, że ktoś wogóle rozważa możliwość zbierania tych grzybów po zobaczeniu po jednym zdjęciu w onecie. Młode owocniki mają kapelusz jajowaty lub kołpakowaty (stad nazwa kołpaczek). Barwa owocników białożółtawa.
Olszówki w zasadzie nie sposób pomylić z żadnym jadalnym grzybem. Widziałem w literaturze ostrzeżenie o możliwości pomyłki z mleczajem rydzem ale to chyba mało prawdopodobne. Wspomniałem o olszówce tylko ze względu na jej rzekomą jadalność. Wydaje mi się, ze trzeba wspomnieć o parze grzybów bardzo do siebie podobnych. Oczywiście na zdjęciu jest już zebrana z miejsca wzrostu, zbieram ją poprzez podważanie od dołu trzonu.
Grzybek ten wyrasta z przerobionej ściółki, głeboko spod mchu lub wrzosów. Rocznie umiera osób przez pomyłkę w grzybobraniu. Można go spotkać w lasach iglastych i liściastych i pomylić z płachetką kołpakowatą, gąsówką nagą. Zarówno płachetka kołpakowata, jak i gąsówka naga nie posiadają nieprzyjemnego zapachu. Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne.
Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i. Czernidłaka kołpakowatego można pomylić z czernidłakiem pospolitym (Coprinopsis atramentaria), który różni się tym, że jego kapelusz jest gładki a kolor szary. To właśnie co najmniej godziny przed i godziny po spożyciu tego gatunku nie można spożywać alkoholu. Prześliczna płachetka kołpakowata!
Minimum słów, bo pora późna, gdyż przyszło mi zmierzyć się ze zbiorem grzybków, z których część wymagała marynaty - drobne podgrzybki, część ususzenia - większe podgrzybki, część sparzenia i zamrożenia - płachetki kołpakowate, a i prawdziwki dwa i jeden koźlarz pomarańczowożółty. Artykuły na temat: grzyby płachetki kołpakowate. Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie.
A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykła uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona. Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Doskonały dodatek, klasyk polskiej kuchni, a jednocześnie w razie pomyłki śmiertelnie niebezpieczny składnik dań.
Tylko w ubiegłym roku trujące grzyby zjadło osób. Takie danie to kwintesencja udanego grzybobrania. Tym razem podstawą tej jarskiej potrawy nie będą boczniaki, lecz Płachetka zwyczajna. Grzyb niezbyt popularny wśród grzybiarzy. Prawdopodobnie powodem jest obawa o pomyłkę z trującymi zasłonakami.
Są jednak regiony Polski gdzie płachetka jest lokalnym przysmakiem. Do tej grupy należy wiele poszukiwanych grzybów jadalnych takich jak pieczarka, czubajka, kania, płachetka kołpakowata, gąska zielonka czy mleczaj rydz lecz należą do tej grupy również najbardziej trujące gatunki grzybów jak muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, muchomor czerwony, zasłonak rudy czy grzyby z gatunku strzepiaków. Podobnie jak grzyby rurkowe, grzyby blaszkowe z trzonem z pierścieniem mają sporo gatunków jadalnych, takich jak pieczarki i czubajki. Nie ma w Polsce, poza pieczarkami, zbyt wielu zbieranych grzybów jadalnych o ciemnej barwie wysypu zarodników.
Powszechnie (choć regionalnie) jest zbierana jedynie płachetka zwyczajna (Rozites caperatus), znana także jako turek, niemka i pod wieloma innymi potocznymi nazwami, wyrasta latem masowo w lasach sosnowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.